Protesti zbog pooštravanja zakona o abortusu u Poljskoj

VARŠAVA – Više stotina aktivista za ženska prava u nekoliko gradova u Poljskoj protestovalo je danas tokom crkvenih službi protiv pooštravanja nacionalnog restriktivnog zakona o prekidu trudnoće.

Četvrtog dana protesta aktivisti su držali transparente tokom misa u nekim crkvama, prenosi AP pozivajući se na poljske medije i objave na društvenim mrežama.

Današnje akcije usledile su nakon što je u četvrtak presudom poljskog Ustavnog suda pobacivanje fetusa sa urođenim oštećenjima postalo protivzakonito.

Poljska je već imala jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu, a presuda praktično znači gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće, navodi AP.

„Ženski štrajk“, organizator protesta, tvrdi da će prisiljavanje žena da rađaju deformisane fetuse rezultirati nepotrebnim fizičkim i mentalnim patnjama.

U Otvocku, gradu blizu Varšave, transparent sa sloganom „Ženski pakao“ bio je okačen na ogradu crkve.

Nekoliko desetina demonstranata prekinulo je misu u Poznanju, na zapadu Poljske, uzvikujuci „bolesni smo od ovoga“ i držeći ispred oltara transparente sa natpisom „Katolicke žene takođe treba da imaju pravo na abortus“.

U Krakovu su demonstranti okačili crni donji veš i ostalu odeću na konopac izmedu drveća, dok se u Lođu, u centralnoj Poljskoj, oko 2.000 ljudi okupilo ispred katedrale uzvikujući „odvojite crkvu od države“, javlja poljska agencija PAP.

Aktivisti širom zemlje nosili su plakate sa prikazom razapete trudnice.

U Varšavi su demonstranti sprejom na zidu crkve ispisali „abortus bez granica“, a na drugoj crkvi je napisano „na rukama imate krv“, preneo je Rojters

Lideri protesta kažu da je poljska konzervativna vladajuca stranka Pravo i pravda (PiS) iskoristila sud da bi promenila politiku i zadovoljila uticajnu poljsku Rimokatoličku crkvu, što je PiS negirala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.