U trendu

Protestuju Uberovi vozači u Njujorku i San Francisku

Više stotina vozača Uber taksija protestovalo je u NJujorku i San Francisku zbog odluke kompanije da snizi cene vožnje za 15 odsto, što će, kako kažu, učiniti da mesečno ne mogu da zarade dovoljno kako bi „sastavili kraj s krajem“, prenosi američki list Forčen.

Kompanija Uber je prošle nedelje snizila cene vožnje u NJujorku i San Francisku, tri nedelje nakon što je najavila njihovo smanjenje u 100 gradova u Severnoj Americi.

Vozači kažu da su „ostavljeni na cedilu, dok se kompanije za deljenje vožnje, vredne milijarde dolara, tuku za tržišni udeo“.

„Hajde da zatvorimo Uber na jedan ceo dan“, piše na flajeru koji vozači dele putnicima, tražeći od njih da 24 sata ne koriste mobilnu aplikaciju za naručivanje vozila, navodi Forčen.

Protest isped sedišta Ubera u NJujorku organizovala je Mreža ujedinjenih vozača, koja je pozvala vozače da ugase svoje mobilne aplikacije, kao deo pobune.

Iz Ubera tvrde da pojeftinjenje, slično rezanju cena koje su napravili i u drugim američkim gradovima, treba da podstakne tražnju koja je pala posle praznika.

„Od kako smo snizili cene, vozači provode 39 odsto manje vremena u čekanju između vožnji, što im je povećalo prosečnu zarada po satu za 20 procenata u odnosu na prošli vikend. Tako se dogodilo i kada smo prošli put smanjili cene“, naveo je portparol Ubera za Forčen u imejl izjavi.

„Svaki grad ima mesece bržeg i sporijeg prometa“, navodi se u saopštenju Ubera i dodaje da „u NJujorku, promet imaju tendenciju opadanja posle praznika“, pa su „spustili cene kako bi privukli što više ljudi da koriste Uber, što je dobro za vozače, jer to znači kraće vreme čekanja između vožnji“.

Vozači se ne slažu s tim i tvrde da je pojeftinjenje dovelo do toga da rade duže i više.

Portparol Ubera je naveo, takođe, da će kompanija ukinuti pojeftinjenje, ako ono „ne ide na ruku vozačima“, prenosi Forčen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.