U trendu

Protivnici talibana tvrde da je Panšir i dalje njihov

KABUL – Dve nedelje nakon Å¡to su osvojili Kabul, talibanski militanti su u provinciji PanÅ¡ir u sukobu sa borcima lojalnim lokalnom lideru Ahmadu Masudu, koji tvrde da je PanÅ¡ir i dalje njihov.

Za to vreme, talibani u glavnom gradu Kabulu pokušavaju da formiraju vladu, dodaje Rojters.

Panšir je poslednja avganistanska provincija koja se odupire talibanima, a obe strane kaşu da su nanele jedna drugoj teşak udarac, uz mnogo şrtava.

„Počeli smo operacije nakon Å¡to su pregovori sa lokalnom naoruÅŸanom grupom (u PanÅ¡iru) propali“, izjavio je u četvrtak uveče portparol talibana Zabinulah MudÅŸahid.

Talibanski borci ušli su navodno u Panšir i osvojili deo teritorije, dodao je.

„Oni (neprijatelji) su pretrpeli velike gubitke“, dodao je MudÅŸahid.

Portparol Nacionalnog fronta otpora Avganistasna (NRFA) navodi da grupa ima kontrolu nad svim prolazima i ulazima u provinciju Panšir, kao i da je pojačala napore da zadrşi susredni okrug Šotul.

„Neprijatelj je nekoliko puta pokuÅ¡ao da uđe u Å otul iz DÅœabul-SaradÅŸa, ali nije uspeo, nijednom“, izjavio je portparol NRFA, aludirajući na grad u obliÅŸnjoj provinciji Parvan.

Otkako su talibani preuzeli Kabul 15. avgusta, nekoliko hiljada boraca iz lokalnih milicija i preostali borci avganistanskih oruÅŸanih snaga su otiÅ¡li u PanÅ¡ir, da budu pod vođstvom Masuda.

Napori da se postigne dogovor su propali, a obe strane okrivljuju drugu za neuspeh.

Portparol talibana MudÅŸahid tvrdi da je pitanje dana kada će se formirati nova vlada, dok zvaničnik talibana Amadulah Mutaki kaÅŸe da se ceremonija već sprema u predsedničkoj palati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.