U trendu

Prva reakcija Pentagona na obaranje ruskog aviona u Siriji

Sjedinjene Američke Države nisu snabdevale partnere u Siriji oružjem tipa „zemlja—vazduh“. Vašington će analizirati informaciju o tome da je ruski avion Su-25 oboren iz pokretnog raketnog kompleksa ovog tipa, saopštio je predstavnik Pentagona Erik Pehon.

Ruski avion Su-25 oboren je danas u sirijskoj provinciji Idlib, pilot se katapultirao, ali je poginuo u borbi s teroristima. 

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je avion oboren iz pokretnog raketnog kompleksa. Kasnije je saopšteno da je više od 30 terorista likvidirano u grupnom napadu ruskih snaga na oblast u provinciji Idlib, koja je pod kontrolom Nusra fronta i iz koje je lansirana raketa.

Predstavnik Pentagona je naveo da su SAD usredsređene na borbu protiv DAEŠ-a zajedno s partnerima u Siriji.

„SAD nisu isporučivale partnerskim snagama u Siriji nikakvo naoružanje tipa ’zemlja—vazduh‘ i ne nameravaju to da čine ni ubuduće“, rekao je Pehon.

On je naveo da su u geografskom smislu američke operacije orijentisane na borbena dejstva protiv DAEŠ-a u istočnoj Siriji.

„Procenićemo zasnovanost ovih saopštenja da bismo zaštitili bezbednost svojih partnera iz koalicije“, rekao je Pehon komentarišući incident s ruskim avionom.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.