U trendu

Prvi put posle 60 godina: Britanskom savetu u Rusiji naređeno da obustavi rad

Britanski savet saopštio je danas da mu je rusko Ministarstvo spoljnih poslova naredilo da obustavi aktivnost u Rusiji i da je otkazao sve zakazane programe i događaje.

„Duboko žalimo zbog ovoga, zahvalni smo na vašem razumevanju“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Britanski savet je institucija koja promoviše britansku kulturu u inostranstvu, a u Moskvi je radila od 1959. godine.

Kako je agencija AP prošle nedelje izvestila, Rusija je saopštila da proteruje 23 britanskih diplomata, kao odgovor na prethodno proterivanje 23 ruskih diplomata iz Britanije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je britanskim diplomatama naredilo da napuste Rusiju u roku od nedelju dana i istaklo da ruska vlada može da preduzme dalje mere ako Britanija bude preduzela još neki neprijateljski korak prema Rusiji.

Kako su agencije tada prenele, ruska vlada odlučila je i da zatvori Britanski savet u Rusiji i da zatvori britanski konzulat u Sankt Peterburgu.

Britanska premijerka Tereze Mej prethodno je donela odluku o proterivanju 23 ruskih diplomata iz Britanije, a britansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ruskog predsednika Vladimira Putina da je lično naredio trovanje kontrašpijuna Sergeja Skriplja u Britaniji, što je Putinov portparol energično negirao.

Skripalj i njegova ćerka Julija i dalje se nalaze u kritičnom stanju posle trovanja nervnim agensom, 4. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar