U trendu

Prvi put u istoriji se ovo događa: Presušili Viktorijini vodopadi (foto)

Viktorijini vodopadi ove godine presušili su na svom većem delu zbog najgore suše koja ih je pogodila u poslednjih sto godina. Smešteni su na granici između Zambije i Zimbabvea i jedno su od najvećih i najspektakularnijih vodopada na svetu. Široki u preko 1,5 km s padom od 128 metara.

Dramatične fotografije pokazuju koliko je vode bilo u januaru ove godine, dok u decembru koro da nema vode. Jedan deo vodopada i dalje malo teče niz padinu duboku više od 100 metara, dok je veliki deo potpuno presušio.

Stručnjaci strahuju da su uzrok ovome klimatske promene, a tamošnje stanovništvo da bi mogli ostati bez turista. U Zimbabve i Zambiju godišnje dolaze milioni turista samo kako bi gledali predivne prizore Viktorijinih vodopada.

– I prethodnih godina bilo je suše, ali ne ovakve. Ovo nam je prvi put da vidimo ovako nešto – ispričao je prodavac suvenira Dominik Niambe, a prenosi Gardijan.

Zbog niskog vodostaja reke Zambezi tamošnje stanovništvo je već ostajalo bez struje jer se oslanjaju na hidroelektranu na reci. Osim toga, suša je uticala i na useve, a pomoć u hrani i vodi bi uskoro mogla biti potreba 45 miliona stanovnika.

Predsednik Zambije Edgar Lungu ovo je opisao kao ‘jasan podsetnik šta klimatske promene čine našoj okolini’.

Naučnici su još uvek oprezni oko takvih tvrdnji jer je poznato da postoje sezonske varijacije u količini vode.

– Rani klimatski modeli predvideli su češće sušne godine u koritu reke Zambezi, ali ono što nas iznenađuje je što su suše toliko česte. Poslednja je bila pre samo tri godine. Kako se reka zagreva, tako svake sekunde isparava oko 437 kubnih metara vode – ispričao je hidrolog u inženjerskoj kompaniji Pyry i stručnjak za reku Zambezi Harald Kling.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.