U trendu

Prvi ruski mirovnjaci stigli u Kazahstan

MOSKVA – Prve jedinice ruskog kontigenta mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) stigle su u Kazahstan vojnim transportnim avionom, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, preneo je TAS S.

Ministarstvo je navelo da su jedinice 45. posebne brigade Vazduhoplovnih snaga upućene iz stalne baze na aerodrom Čkalovskij.

Avion ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i transportna avijacija poslali su pripadnike Vazdušno-desantnih snaga u Kazahstan, u sklopu ODKB, saopštio je ranije Sekretarijat te organizacije.

Nemiri u Kazahstanu rasplamsali su se 2. januara u oblasti Mangistau na jugozapadu zemlje, gde su građani protestovali zbog visokih cena goriva.

Dva dana kasnije su nemiri izbili u Almatiju, na jugoistoku zemlje i drugim gradovima, gde je došlo do sukoba sa policijom.

U sukobima ima stradalih, a kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je uveo dvonedeljno vanredno stanje i raspustio vladu.
Članice ODKB su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, a status posmatrača imaju Srbija i Avganistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.