U trendu

Pućdemon saslusan na Sardiniji, čeka se odluka o izrucenju

SASARI – Bivši katalonski lider Karles Pućdemon biće danas saslušan na Sardiniji, nakon čega će biti odlučeno o njegovom izručenju Španiji.

AP prenosi da se grupa od oko 20 pristalica okupila ispred zgrade suda u momentu kada je Pućdemon stigao na saslušanje u pratnji svog advokata, a neki članovi iz te skupine uzvikivali su „sloboda!“

Pućdemon je uhapšen 23. septembra na Sardiniji, gde je stigao da prisustvuje katalonskom kulturnom festivalu na poziv sardinskog separatističkog pokreta.

Pušten je sutradan i vratio se u Brisel gde ima prebivalište, ali se obavezao da će se vratiti danas na Sardiniju zbog saslušanja o zahtevu za izručenje.

Španija Pućdemona optužuje za pobunu i traži njegovo izručenje, uz tvrdnje da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godina, koji su španski sudovi ocenili nezakonitim.

Evropski sud u Luksemburgu je 30. jula podržao odluku Evropskog parlamenta, čiji je Karles Pućdemon bio poslanik, da se njemu i dvojici lidera separatističkog pokreta u Kataloniji oduzme poslanički imunitet.

Ovu odluku potvrdio je 30. jula Opšti sud Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.