U trendu

Puhovski: Novo zahlađenje odnosa SAD i Rusije

Hrvatski profesor i politički analitičar Žarko Puhovski smatra da se u narednom periodu može očekivati nova faza u zahlađenju odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Puhovski je, komentarišući današnju posetu američkog državnog sekretara Reksa Tilerson Rusiji, rekao da i Moskva i Vašington očekuju da ponove svoje stavove, te da drugoj strani spočitaju ili prigovore kako ne kontrolišu situaciju.

“Pozicija SAD je da je Rusija bila ili naivna ili nedovoljna informisana o onome što se u Siriji događa, a poziciju Rusije juče je predsednik Vladimir Putin veoma jasno formulisao: „“Opet lažete čitavom svetu, kao što ste to uradili 2003. sa Irakom“. Oni će propagandno ponavljati svoje pozicije i nije nikakve pomake moguće očekivati”, kazao je Puhovski za Radio Crne Gore.

Govoreći o odnosima Moskve i Vašingtona, Puhovski je rekao da su oni u jednom trenutku, nakon izbora Donalda Trampa za predsednika Amerike bili u uzlaznoj putanji.

“Očekivalo se da će se Tramp drugačije ponašati u odnosu na Rusiju, ali sad se pokazalo da ipak interesi SAD u svetu ne dopuštaju takvo prijateljstvo kojem je američki predsednik bio sklon. To znači da se može očekivati faza zahlađanja odnosa”, kazao je Puhovski.

On je rekao i da će u narednom periodu biti poznato koji je Tramp pravi – onaj s ljubavnom retorikom u odnosu na Putina, ili onaj koji sada zaoštrava odnose s Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)