Pupovac o ZDS: Danas nema mesta ustaškim obeležjima

ZAGREB – Predsednik SNV-a Milorad Pupovac komentisao je sinoć pozdrav „Za dom spremni“ (ZDS) rekavši da u društvu koje želi da poštuje demokratske vrednosti civilizovanog sveta posle Drugog svetskog rata, nema mesta veličanju ustaških obeležja.

„Svaka čast i privilegija ljudima koji su svoje živote i zdravlje izložili za državne interese, državnu samostalnost i integritet, ali ono što vredi u ratu, ne može da vredi u miru. Ako su u ratu dopuštene neke stvari, kao što su bile dopuštene pojave te vrste, s veličanjem Pavelića ili isticanjem ustaškog obeležja, to kada završi rat i kada se gradi ustavni patriotizam koji će poštovati demokratske vrednosti civilizovanog sveta nakon Drugog svetskog rata, onda nema mesta tome“, rekao je Pupovac gostujući u Dnevniku na HRT.

On je naveo da je najbolje, kao što je predsednik Zoran Milanović juče zamolio HOS-ovce, da uklone ta obeležja i da će tada biti poštovani kao svi drugi ljudi.

Pupovac je rekao da je to delikatno pitanje za Hrvatsku, ali da treba imati jasnu svest o tome šta je ustaško nasleđe, a šta moderna i savremena Hrvatska i šta je u njoj dopušteno, a šta nije.

„Svaka čast ljudima koji su se borili, ali daleko treba da budu i oni i mi od onoga što kompromituje našu zemlju, što izaziva zebnju i što mlade ljude dovodi u zabludu, mlade koji ne znaju o istoriji ono što bi trebalo da znaju, jer u školi ne uče dovoljno“, zaključio je Pupovac.

Ta tema je ponovno postala aktuelna nakon što je predsednik Zoran Milanović napustio program obeležavanja 28. godišnjice VRO „Maslenica „93.“ u Zadru, jer su neke osobe na sebi imale ustaška obeležja, podseća portal Indeks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.