U trendu

Pupovac sutra o (ne)izlasku iz vlasti

ZAGREB – Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, za sutra je najavio odgovor da li će ta stranka ostati ili će napustiti vladajuću koaliciju, nakon što je njegova izjava, kojom je današnju Hrvatsku uporedio sa ustaškom NDH, izazvala oštre reakcije vlasti.

Premijer i lider HDZ, Andrej Plenković, danas nije želeo da nagađa o tome šta je Pupovac naumio.

Predstavnici opozicije, međutim, ne očekuju da će se bilo šta promeniti sutra.

Poznavaoci hrvatske političke scene smatraju da izlazak SDS S iz vlasti ne bi naškodio Pupovcu i toj stranci, ne bi ni ugrozio vlast, ali bi naštetio Plenkoviću.

Od januara naredne godine Hrvatska započinje polugodišnje predsedavanje EU, pa bi Plenković, smatraju, morao da objasni Briselu kako je došlo do toga da troje srpskih poslanika napusti vladajuću koaliciju.

Do, za hrvatsku vlast, veterane i mnoge pojedince, sporne Pupovčeve izjave došlo je kada je predsednik SDS S reagovao na brutalan, organizovani i planski izveden napad grupe huligana na Srbe koji su u jednom lokalnom kafiću u Uzdolju kod Knina gledali fudbalsku utakmicu Crvene zvezde, 21. septembra.

Tom prilikom pet osoba je povređeno, od kojih je jedan maloletnik.

Tako šef kluba poslanika najuticajnije opozicione SDP, Arsen Bauk, ne očekuje da će koalicija HDZ i SDS S biti dovedena u pitanje zbog izjave Pupovca da je Hrvatska remetilački faktor u regionu i poređenja moderne Hrvatske sa ustaškkom NDH.

Bauk kaže da to dugogodišnje prijateljstvo i partnerstvo ne može da pukne zbog jedne izjave.

A, ako bi se razišli verovatno bi to, kaže, bilo dogovoreno, da svi ispadnu junaci kod svojih.

“Ali, to ćemo videti sutra”, rekao je Bauk novinarima nakon sednice parlamentarnog Predsedništva, prenela je HINA.
Bauk kaže da nikada nije imao “preteranih očekivanja od dramatičnih događaja”, što se odnosa HDZ-a i SDS S tiče.
Podsetio je da od 2003. SDS S nije bio sa vladajućima u koaliciji samo u periodu vlastim, za vreme premijerskog mandata Tihomira Oreškovića, što je trajalo svega par meseci.

„Ako bi Pupovac nešto napravio, neku distancu od svoje izjave, sigurno ne bi napravio ništa da iziritira svoje birače. Dakle ne očekujem ništa dramatično“, rekao je Bauk odgovarajući na pitanje kakav potez Pupovca očekuje, nakon izjave koja je doživela brojne kritike u hrvatskoj javnosti.

Svaki političar, kaže, odgovara svojim glasačima, a proteklih dana nije čuo nijednu kritiku na Pupovčevu izjavu iz kruga koji se može percipirati kao krug njegovih glasača.

Upitan da li od Pupovca očekuje izvinjenje ili objašnjenje izjave, potpredsednik Sabora Furio Radin kaže da s obzirom na to da ga poznaje, očekuje da će novinarma reći sve kada za to dođe vreme.

„Pupovac je u vlasti i pri vlasti poslednjih 15 – 20 godina, dakle ništa se nije promenilo, ništa se neće ni sutra promeniti“, kazao je na istu temu Božo Petrov iz opozicionog Mosta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.