U trendu

Putin: Bar jedan agent CIA bio savetnik ruske vlade 1990-ih

MOSKVA – Najmanje jedan pripadnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) bio je među savetnicima ruske vlade početkom 1990-ih, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Verujem da je najmanje jedan agent CIA definitivno bio među tim savetnicima, iako u skladu sa zakonima svoje zemlje nije imao pravo da se bavi komercijalnim poslovima“, istakao je Putin u intervjuu za dokumentarac pod naslovom „Rusija:njena nedavna istorija“, čiji je deo emitovan danas na TV kanalu Rusija 1, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, to je na kraju rezultiralo suđenjem u SAD, koja je pokazalo da je taj čovek bio pripadnik CIA.

Predsednik Rusije ispričao je ranije kojim metodama su druge države pokušavale da utiču na Rusiju sredinom devedesetih godina prošlog veka, naglasivši da je početkom 2000-ih godina prekinuo te akcije.

„Pogledajte, sredinom 1990-ih i početkom 2000-ih godina u svojstvu savetnika, zvaničnih službenika ruske vlade bili su, kako se kasnije otkrilo, službenici CIA“, rekao je Putin u četvrtak na sednici Saveta za razvoj civilnog društva i ljudska prava.

On je potvrdio da su im kasnije u SAD sudili da su kao službenici CIA, dok su radili za Rusiju, kršili američki zakon, odnosno učestvovali u privatizaciji.

Po njegovim rečima, to je bio samo jedan od primera pokušaja mešanja u stvari Rusije.

„U stvari, bilo ih je mnogo više.U našim nuklearnim vojnim objektima sedeli su američki stručnjaci koji su tamo dolazili na posao svakog dana, od ujutru do uveče, na stolu je stajala i američka zastava. Oni su tamo živeli i radili. Nisu im bili potrebni osetljivi instrumenti za ulayak u naš politički život, pošto su oni i tako sve kontrolisali“, rekao je Putin.

On je naglasio da se situacija promenila i da su oni početkom 2000-ih „očišćeni“, i da je Rusija postala drugačija i samostalnija, kao i da rastu mogućnosti oružanih snaga, pa je u skladu sa tim, kako je naveo, „odnos prema njoj počeo da se menja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar