U trendu

Putin: Broj sajber napada na Rusiju u porastu

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se broj sajber napada na Rusiju od strane stranih državnih struktura višestruko povećao i da Rusija mora da pojača svoju sajber odbranu smanjenjem upotrebe stranog softvera i hardvera.

Vrše se ciljani pokušaji da se onesposobe internet resursi kritične informacione infrastrukture Rusije, kazao je Putin i naveo da su na meti bili mediji i finansijske institucije.

„Pokrenuti su ozbiljni napadi na zvanične sajtove vladinih agencija. Mnogo su češći i pokušaji ilegalnog prodora u korporativne mreže vodećih ruskih kompanija“, naglasio je on.

Putin je na sastanku sa članovima Saveta bezbednosti rekao da će Rusija morati da unapredi bezbednost informacija u ključnim sektorima i da pređe na korišćenje domaće tehnologije i opreme.

Sajtovi mnogih državnih kompanija i medijski sajtovi trpe sporadične pokušaje hakovanja otkako je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu 24. februara, često da bi prikazala informacije koje su u suprotnosti sa zvaničnom linijom Moskve o sukobu, naveo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.