U trendu

Putin: Butina rizikuje 15 godina zatvora, za šta?

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da mu je nejasno zašto je Ruskinja Marija Butina uhapšena u SAD i optužena da je ruski agent jer su mu obaveštajni šefovi rekli da ne znaju ništa o njoj.

Butina je osumnjičena da je pokušala da se infiltrira u Nacionalnu asocijaciju za pravo na oružje i utiče na američku politiku prema Rusiji, preneo je Rojters.

Očekuje se, prema jučerašnjim podnescima iz suda, da će se ona ove sedmice izjasniti kao kriva, a nakon dogovora postignutog između njenih advokata i američkih tužilaca.

„Ona rizikuje da dobije 15 godina zatvora. Za šta?“ zapitao se Putin.

„Pitao sam sve šefove naših obaveštajnih službi šta se dešava. Niko ne zna ništa o njoj“, istakao je Putin.

Marija Butina je uhapšena letos i kasnije optužena za zaveru i da je neregistrovani strani agent.

Tužioci tvrde da je ona tokom predsedničke kampanje 2016. i posle izbora Donalda Trampa za predsednika, kao pokriće za svoje aktivnosti koristila status studentkinje da bi se infiltrirala u Nacionalnu asocijaciju za pravo na oružje i u druge političke organizacije povezane sa Republikanskom partijom.

Navodi se da je Butina prikupljene informacije prenosila jednom ruskom zvaničniku kome su ove godine američke vlasti uvele sankcije, kao i da je nastojala da uspostavi veze između američkih političara i Kremlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar