U trendu

Putin će učestvovati na video samitu o klimi

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovaće u četvrtak preko video veze na medjunarodnom samitu o klimi koji je sazvao njegov američki kolega Džozef Bajden, saopštio je Kremlj.

„Vladimir Putin će predstaviti pristup Rusije u kontekstu uspostavljanja velike medjunarodne saradnje za prevazilaženje negativnih posledica klimatskih promena, saopštilo je danas rusko predsedništvo.

Ukupno će 40 svetskih vodja učestvovati na tom video skupu 22. i 23. aprila, koji treba da označi povratak Vašingtona u borbu protiv klimatskih promena posle povlačenja za vreme predsedništva Donalda Trampa.

Bajden je krajem marta pozvao Putina i kineskog predsednika Si Djinpinga da učestvuju na samitu. Kineski predsednik još nije potvrdio učešće.

Pozitivan odgovor Rusa dat je u jeku porasta tenzija izmedju Rusije i Zapada koji se sukobljavaju po više medjunarodnih pitanja, posebno oko Ukrajine kao i oko slučaja zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Klima se pojavljuje kao jedna od poslednjih mogućih oblasti saradnje Moskve i Vašingtona.

Prema mnogim naučnicima Sibir i ruski Arktik su medju oblastima najizloženijim klimatskim promenama na svetu. Tu su poslednjih godina zabeleženi rekordna toplota i ogromni požari.

Početkom marta Moskva i Vašington su već naglasili da su ponovo uspostavili saradnju oko klime sa novom američkom administracijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.