U trendu

Putin i Gutereš o Sputnjiku, sukobima Izraela i Palestinaca

MOSKVA – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o ulozi vakcine Sputnjik V i eskalaciji nasilja između Palestinaca i Izraela.
Prema Gutereševim rečima, ključna tema diskusije bila je važnost podrške Ruske Federacije multilateralizmu, zasnovanom na Povelji UN i međunarodnom pravu, prenosi Tas s.

“Takođe je bila važna diskusija u vezi sa kovid-19 i sa vakcinama – posebno sa ulogom Sputnjika. Bilo je reči o klimatskim promenama, kao i o najvažnijim krizama koje se danas dešavaju, o dramatičnoj situaciji koju smo videli u Izraelu i Palestini“, rekao je Gutereš studentima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO).
On je istakao da je to faktor koji podriva ne samo tamošnje društvo, već može predstavljati rizik od promocije ekstremizma u drugim delovima sveta.

Gutereš je dodao da su se on i Putin dotakli situacije u Siriji, Libiji i Avganistanu i načinima na koje Rusija i UN mogu da komuniciraju kako bi se rešile ove krize kako u političkom, tako i u humanitarnom pogledu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.