U trendu

Putin Makronu: Pomoći ćemo misiji IAEA da poseti Zaporožje

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je danas u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom spremnost Rusije da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži neophodnu pomoć prilikom posete nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštio je danas Kremlj.

„Ruska strana je potvrdila spremnost da inspektorima Agencije pruži neophodnu pomoć“, navodi se u saopštenju, prenela je RIA Novosti.

Navodi se da je razgovor održan na inicijativu francuske strane i da su dvojica lidera istakla značaj što hitnijeg odlaska misije IAEA u nuklearku Zaporožje.

Putin je, kako se dodaje, istakao da ukrajinsko granatiranje teritorije nuklearke dovode do opasnosti od velike katastrofe.

„Dotakli su se različitih aspekata situacije oko Ukrajine. Vladimir Putin je posebno naglasio da ukrajinsko sistematsko granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje predstavlja pretnju katastrofe velikih razmera koja može da dovede do radioaktivne kontaminacije velikih područja“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Takođe, kako se navodi, Putin je u telefonskom razgovoru sa Makronom ponovio poziv ekspertima Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da posete Jelenovku.

„Vladimir Putin je ponovio poziv stručnjacima Sekretarijata UN i MKCK da posete istražni zatvor u Jelenovki (DNR), gde je ubijen veliki broj ukrajinskih ratnih zarobljenika u ukrajinskom granatiranju“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, predsednici Rusije i Francuske dogovorili su se da održavaju kontakte o različitim pitanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.