U trendu

Putin na lansiranju balističkih raketa, vežba nuklearnih snaga

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin lično nadgledao lansiranje četiri interkontinetalne balističke rakete tipa „topolj“ koje su u stanju da ponesu nuklearne glave, u okviru vežbe strateških nuklearnih snaga Rusije, objavio je Interfaks, a prenosi Rojters.

Navodi se da je u odvojenom saopštenju Ministarstva odbrane Rusije saopšteno da su probna lansiranja izvršena juče i da se radilo o raketama koje mogu da se ispaljuju sa kopna, iz vazduha i sa podmornica.

Ovo ministarstvo je navelo da su rakete lansirane sa kosmodroma Pleseck na severu Rusije i da su pogodile mete postavljene na hiljadama kilometara udaljenom vojnom poligonu Kura na poluostrvu Kamčatka.

Vest o Putinovom nadgledanju probnog lansiranja stigla je malo nakon što je AP objavio da će američki potpredsednik Majk Pens danas obići vazduhoplovnu vojnu bazu u Majnotu u Severnoj Dakoti, u kojoj se nalazi nuklearno oružje, što je drugi put u proteklih šest nedelja da jedan zvaničnik administracije predsednika Donalda Trampa posećuje tu bazu.

Planirano je da Pens danas obiđe objekat za lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa u toj bazi, a najavljeno je i njegovo obraćanje pripadnicima vojnih snaga.

Ministar odbrane Džejms Matis u septembru je posetio istu bazu, a tu posetu su mnogi videli kao podsećanje Severne Koreje na nuklearne kapacitete SAD, navodi američka agencija.

U Majnotu se nalazi jedna od dve američke baze bombardera B-52, a to je ujedno i sedište 91. Raketnog krila, koje operiše sa 150 od ukupno 450 nuklearnih raketa „minitmen 3“ američkih vazduhoplovnih snaga.

Senator Džon Hoven rekao je da američka administracija izdvaja preko potrebna finansijska sredstva za tu bazu kako bi održala „moderne nuklearne snage“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar