U trendu

Putin napao Gretu: Objasni zemljama u razvoju zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je u sredu na energetskom forumu u Moskvi mladu klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg, nazvavši je „loše informisanom tinejdžerkom koju odrasli iskorišćavaju“.

Putin je izjavio da bi 16-godišnjakinja tokom svoje kampanje za smanjenje upotrebe fosilnih goriva trebalo da „zemljama u razvoju objasniti zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu“.

– Žalosno je što Gretu koriste neke grupe kako bi postigle sopstvene ciljeve – rekao je Putin, koji nije imenovao grupe o kojima je pričao.

– Možda ću vas razočarati, ali ne delim široko oduševljenje Gretinim govorom. Niko nije Greti objasnio da je moderan svet kompleksan i različit. Ljudi u Africi ili brojne azijske zemlje žele da žive na istom nivou kao što se živi u Švedskoj. Sad neka objasni zemljama u razvoju zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu i da ne budu poput Švedske – rekao je ruski predsednik na energetskom forumu.

Putin je istakao i da mladim ljudima koji se bave pitanjima zaštite okoline treba dati podršku, ali da treba osuditi kada neko iskorišćava decu ili tinejdžere za sopstvene interese.

– Siguran sam da je Greta ljubazna i vrlo iskrena devojka. Ali, odrasli moraju učiniti sve da ne dovode decu i tinejdžere u ekstremne situacije – rekao je Putin.

Podsetimo, Šveđanka je sa 16 godina postala glas miliona zabrinutih mladih osoba koje razvrstavaju svoje smeće, čiste plaže, okreću leđa mesu i avionima i glasaju za zelene.

Njen govor, već nazvan „Kako se usuđujete?“, slušali su brojni političari na nedavnom klimatskom samitu Ujedinjenih nacija.

– Svojim praznim rečima ukrali ste moje snove i moje detinjstvo – rekla je tada Greda, vidljivo ljutita i na ivici suza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.