Putin napao Gretu: Objasni zemljama u razvoju zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu

Ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao je u sredu na energetskom forumu u Moskvi mladu klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg, nazvavši je „loše informisanom tinejdžerkom koju odrasli iskorišćavaju“.

Putin je izjavio da bi 16-godišnjakinja tokom svoje kampanje za smanjenje upotrebe fosilnih goriva trebalo da „zemljama u razvoju objasniti zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu“.

– Žalosno je što Gretu koriste neke grupe kako bi postigle sopstvene ciljeve – rekao je Putin, koji nije imenovao grupe o kojima je pričao.

– Možda ću vas razočarati, ali ne delim široko oduševljenje Gretinim govorom. Niko nije Greti objasnio da je moderan svet kompleksan i različit. Ljudi u Africi ili brojne azijske zemlje žele da žive na istom nivou kao što se živi u Švedskoj. Sad neka objasni zemljama u razvoju zašto bi trebalo da nastave da žive u siromaštvu i da ne budu poput Švedske – rekao je ruski predsednik na energetskom forumu.

Putin je istakao i da mladim ljudima koji se bave pitanjima zaštite okoline treba dati podršku, ali da treba osuditi kada neko iskorišćava decu ili tinejdžere za sopstvene interese.

– Siguran sam da je Greta ljubazna i vrlo iskrena devojka. Ali, odrasli moraju učiniti sve da ne dovode decu i tinejdžere u ekstremne situacije – rekao je Putin.

Podsetimo, Šveđanka je sa 16 godina postala glas miliona zabrinutih mladih osoba koje razvrstavaju svoje smeće, čiste plaže, okreću leđa mesu i avionima i glasaju za zelene.

Njen govor, već nazvan „Kako se usuđujete?“, slušali su brojni političari na nedavnom klimatskom samitu Ujedinjenih nacija.

– Svojim praznim rečima ukrali ste moje snove i moje detinjstvo – rekla je tada Greda, vidljivo ljutita i na ivici suza.

6 komentara
 1. Anonimni

  Čuj, „napao Gretu“. Rekao čovek šta treba da joj se kaže.

 2. Anonimni

  Njen govor dobro uvjezban poput recitata, zvuči kao dobro uvjezbana gluma. Nije ni čudo, Greta je dijete poznatih ličnosti. Čisti biznis, kao i većina influensers. Da je isti pokret startalo ghetto djete sa roditeljima iz Afrike, ne bi dobilo istu mogućnost i medijsku pažnju.

 3. milovan

  Ma maloj definitivno treba koja vaspitna.

 4. Anonimni

  neko maloj treba da objasni sta je to demagog

 5. Adolf

  Ovamo reži kao besan ris, a „voza“ se na jahti svojih roditelja.Mani se politike dete,ionako nisi sva svoja.

 6. Srpski Vlah

  Nas hrabri Putko .

Napišite komentar