U trendu

Putin naredio povećanje penzija i minimalnih plata za 10%

LONDON – Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas povećanje penzija i minimalne plate za 10 odsto kako bi ublažio posledice inflacije, negirajući da su svi ekonomski problemi u zemlji povezani sa ratom u Ukrajini.

Sa godišnjom inflacijom od blizu 18 odsto zabeleženom prošlog meseca, lider Kremlja je priznao da će 2022. godina biti „teška“ za rusku ekonomiju.

„Kada kažem „teška“, to ne znači da su sve ove poteškoće povezane sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini“, rekao je Putin na video sastanku Državnog saveta, prenosi Rojters.

Putin je naglasio da je inflacija u Rusiji uporediva sa onom u zemljama Severne Amerike i Evrope.

„Ako pogledate strukturu njihovih ekonomija inflacija kod njih je čak i veća od naše“, rekao je Putin ignorišući činjenicu da je rastuća inflacija u zapadnim ekonomijama delimično direktna posledica ruskog napada na Ukrajinu, koji je podstakao rast cena energenata i hrane širom sveta.

Predsednik Rusije, čiji je rejting prema aprilskoj anketi nezavisnog Levada centra skočio za više od 10 poena od početka rata u Ukrajini, na čak 82 odsto, obećao je u martu da će ove godine smanjiti siromaštvo i nejednakost uprkos sankcijama Zapada i visokoj inflaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.