U trendu

Putin neće rizikovati otvoreni rat

Na aktuelno pitanje da li Rusija želi da napadne Ukrajinu, dopisnik Dojče vela iz Kijeva tvrdi da je odgovor – ne, i ocenjuje da ruski predsednik Vladimir Putin „igra drugu igru“.

Iako zvanično nisu prekinuti diplomatski odnosi Rusije i Ukrajine, u ruskoj ambasadi u Kijevu zaposleni su samo čuvari, a sa druge strane, Moskva nije dala akreditaciju ukrajinskom ambasadoru.

Pesimisti u prekidu diplomatskih odnosa i odbijanju razgovora vide znak za skori početak „velikog rata“. Indicija za to zaista ima još nekoliko, navodi Dojče vele i ocenjuje da je mirovni sporazum iz Minska postao samo „bezvredan krvavi komad papira“.

Pretnje se ogledaju u izveštajima posmatrača koji svedoče da se na front dovlači sve više teškog naoružanja, a vojni stručnjaci u Rusiji i zemljama NATO govore o kretanju ruskih jedinica u pograničnom području.

Situacija se pooštrila nakon što je ruska tajna služba FSB navodno sprečila terorističku operaciju Ukrajinaca na poluostrvu Krimu. Predsednik Rusije Vladimir Putin iz toga zaključio da se neće održati razgovori o Sporazumu iz Minska zbog čega Dojče vele postavlja pitanje da li Rusija traži igovor da bi krenula u akciju.

Dojče vele naglašava slične događaje u skorijoj prošlosti Rusije na primeru rata Rusije protiv Gruzije – pre tačno osam godina – koji je takođe izbio u avgustu, za vreme kada su takođe Olimpijske igre skrenule pažnju svetske javnosti i kada je Zapad takođe bio okupiran američkim izborima.

Iz takvih nagađanja, činjenica o borbama u istočnoj Ukrajini i interpretacija vojnih manevara, širi se strah od rata.

Kremlj izaziva strepnju u Kijevu, Briselu, Berlinu i Parizu čime Putin, prema navodima Dojče vela, želi da “ postane gospodar svih procesa u kojima se odlučuje sudbina Ukrajine“.

Rusko vođstvo bi, kako se tvrdi, moglo da izgubi poziciju moći ukoliko zarad kopnenog pojasa u istočnoj Ukrajini rizikuje otvoreni rat.

Ekonomske sankcije Zapada bi se verovatno još jednom pooštrile, a ruska privreda bi dalje slabila, tako da „Rusija za sada ostaje samo pri pretnjama“, piše Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.