U trendu

Putin o opasnosti od ukidanja Sporazuma o likvidaciji raketa

MOSKVA – Ukidanjem Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa azijsko-pacifički region je suočen sa perspektivom nove runde trke u naoružanju, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„U više navrata smo napomenuli da je prestankom važenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa region suočen sa mogućnošću pojave tih udarnih sredstava na svom ogromnom prostoru, a samim tim i sa izgledima za novu rundu trke u naoružanju“, izjavio je predsednik u obraćanju na Istočnoazijskom samitu u režimu video-konferencije, preneo je Sputnjik.

Putin je naveo da je Rusija, shvatajući svu opasnost takvog razvoja događaja, proglasila unilateralni moratorijum na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u azijsko-pacifičkom regionu i drugim regionima sveta i pozvala na ozbiljan razgovor o tom pitanju sa svim zainteresovanim državama.

„Taj ruski predlog ostaje na snazi, i njegova aktuelnost čak raste“, istakao je on.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je prestao da važi 2. avgusta 2019. godine.

Ruski lider Vladimir Putin je izjavio ranije da je Moskva spremna da ne raspoređuje rakete 9M729 na evropskom delu zemlje, ali uz recipročne korake NATO-a.

Takođe je predložio Alijansi da se testiraju sistemi „Edžis ašor“ sa lanserima Mk-41 u bazama u Evropi i 9M729 u objektima u Kalinjingradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar