U trendu

Putin otkriva zašto je napustio KGB (video)

Američki televizijski kanal „Šoutajm“ 12. juna će početi da prikazuje dokumentarni serijal Olivera Stouna o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Stoun je posećivao Rusiju i razgovarao s Putinom. Jedna od tema razgovora američkog režisera i ruskog predsednika bili su špijunaža u SAD i Rusiji, i Edvard Snouden.

Stoun: Vi, kao bivši saradnik KGB-a, mora da iz dubine duše mrzite to što je Snouden učinio?

Putin: Ne, uopšte. Snouden nije izdajnik. On nije izdao interese svoje zemlje i nije dao drugoj zemlji nijednu informaciju koja bi nanela štetu njegovom narodu.

Stoun: A vi se slažete s onim što je učinio?

Putin: Ne.

Stoun: Smatrate da je Agencija za nacionalnu bezbednost otišla predaleko?

Putin: Naravno da mislim tako. U tom smislu je Snouden u pravu. Ali vi ste me pitali, a ja sam vam direktno odgovorio: smatram da on, ipak, nije smeo to da uradi. Ako mu se nešto nije dopadalo na tom poslu na koji su ga pozvali, trebalo je jednostavno da podnese ostavku i to je sve. A on je otišao dalje… To je njegovo pravo. Ali, ako ste me pitali da li mislim da je ispravno ili nije, moje mišljenje je da nije.

Stoun: Govorite da nije trebalo da priča o masovnoj špijunaži saradnika Agencije za nacionalnu bezbednost i da je zbog svojih principa trebalo da dâ otkaz, kao što je Vladimir Putin dao otkaz u KGB-u?

Putin: Da. Nisam o tome razmišljao, da. Dao sam ostavku zbog toga što se nisam slagao s dejstvima vlade. Pokušaj državnog prevrata… Nisam hteo da ostanem u specijalnoj službi u to vreme.

Stoun: Govorite da se slažete s tim da je Agencija za nacionalnu bezbednost otišla predaleko. A šta mislite o špijuniranju ruskih specijalnih službi?

Putin: Mislim da one dobro rade. Naše specijalne službe rade isključivo u okvirima postojećeg zakonodavstva. To je prvo. Drugo: ipak nije u redu pratiti saveznike (ako ih zaista smatrate saveznicima, a ne vazalima), to podriva poverenje. U krajnjem ishodu, dakle, to nanosi štetu sopstvenoj nacionalnoj bezbednosti.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.