U trendu

Putin podelio novac policiji i vojsci pred izbore

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se pripadnicima vojske i policije podeli jednokratna isplata u vrednosti od 15.000 rubalja, odnosno 170 eura, radi, kako je objašnjeno „socijalne zaštite“, što se tumači kao pokušaj pridobijanja podrške za njegovu stranku Ujedinjena Rusija pred parlamentarne izbore u septembru.

Odluci je prethodila jednokratna isplata sume ekvivalentne 110 eura penzionerima pred izbore za donji dom ruskog parlamenta – Državnu dumu. Rejting popularnosti Ujedinjene Rusije je opao zbog rasta cena uporedo sa smanjenjem plata.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Rusija ima oko 42 miliona penzionera i 1,7 miliona pripadnika vojske, policije i nacionalne garde.

Novinska agencija Interfaks prenela je izjavu Andreja Makarova, šefa odbora za budžet Državne dume, koji je ocenio da je ukupna vrednost isplata veća od 500 milijardi rubalja, odnosno gotovo 5,77 milijardi eura.

Ruske vlasti trude se da obuzdaju sve veću inflaciju, a Putin je, nekoliko puta od kraja 2020, davao nalog vladi da preduzme mere kako bi se cene dovele pod kontrolu.
Godišnja inflacija je dostigla 6,5%, prema podacima ruske centralne banke.

Vladajuća stranka trenutno ima popularnost manju od 30 procenata, prema državnoj agenciji za istraživanje javnog mnjenja VTsIOM – što je pad od 10 odsto u odnosu na prošle izbore za Dumu 2016.

Jedinstvena Rusija trenutno kontroliše 75% mesta u donjem domu, a ostatak čine partije za koje se pretežno veruje da slede Kremlj.
Pred septembarske izbore, ruske vlasti su se krenule u suzbijanje rada opozicije i nezavisnih medija, pa je organizacija uhapšenog opozicionog lidera Alekseja Navalnog je proglašena „ekstremističkom“ i zabranjena u zemlji, a svi njegovi glavni saradnici su napustili zemlju.

Istovremeno, vodeći nezavisni mediji, među kojima su vebsajt Meduza i TV kanal Dožd, označeni su kao „strani agenti“ a istraživački medij „Proekt“ kao „nepoželjna organizacija.“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.