U trendu

Putin: Rusija ce sprovesti sve planove za istrazivanje svemir

MOSKVA – Rusija će dosledno sprovesti sve zacrtane planove za istraživanje svemira uprkos spoljnom pritisku, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji dodele državnih nagrada ruskim kosmonautima na kosmodromu „Vostočni“.

„Generacija kreatora domaće kosmičke rakete donela nam je, ne samo ogroman tehnološki potencijal, već i one vrednosti koje mi danas sledimo,“ istakao je ruski lider, prenosi agencija TAS S.

Prema rečima ruskog lidera, težnja predaka da Rusija ide napred služi im kao amanet, te će sve zacrtane planove nužno sprovesti dosledno i uporno, uprkos svim poteškoćama i pokušajima spolja da ih ometaju ka tom planu.

Takođe, predsednik Putin i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko su se na Dan kosmonautike upoznali sa napretkom izgradnje kosmodroma „Vostočni“ u Amurskoj oblasti.

Lideri su obišli gradilišta komandnog mesta i lansirnog objekta za raketu-nosač „Angara“, i iz helikoptera pregledali infrastrukturu kosmodroma.

„Vostočni“ je prvi civilni kosmodrom u Rusiji i nalazi se u Amurskoj oblasti u blizini Ciolkovskog, grada osnovanog 2015. godine na mestu nekadašnjeg sela Uglegorsk, navodi ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.