U trendu

Putin: Rusija će zadržati povećanu pažnju na jačanju nuklearnih snaga

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da će Moskva zadržati povećanu pažnju na jačanju svojih nuklearnih snaga, u obraćanju povodom današnjeg obeležavanja državnog praznika Branioca otadžbine.

„Kao i do sada, posvetićemo povećanu pažnju jačanju nuklearne trijade“, rekao je Putin, misleći na nuklearne rakete stacionirane na kopnu, moru i u vazduhu, prenosi Rojters.

Putin je saopštio da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke rakete Sarmat, koje mogu da nose više nuklearnih bojevih glava.

„Nastavićemo serijsku proizvodnju vazdušnih hipersoničnih sistema Kinžal i započećemo masovne isporuke hipersoničnih raketa Cirkon na moru“, rekao je Putin u video obraćanju koje je Kremlj objavio danas.

On je naveo i da će udeo modernog naoružanja u pomorskim strateškim nuklearnim snagama dostići 100, uz angažovanje podmornice „Imperator Aleksandar III“ klase Borej-A.

Prema njegovim rečima, u narednim godinama floti će se priključiti još tri krstarice ovog tipa, prenosi TAS S.

On je u video obraćanju čestitao današnji praznik „veteranima, vojnom i civilnom osoblju Oružanih snaga i svim građanima Rusije“, saopštila je pres-služba Kremlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.