U trendu

Putin: SAD ignorisale fundamentalnu zabrinutost Rusije

MOSKVA – Iz odgovora SAD o bezbednosnim garancijama koji je tražila Rusija sasvim je jasno da je američka strana ignorisala fundamentalnu zabrinutost Rusije, izjavio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ruski predsednik je rekao da Rusija pažljivo analizirala odgovore dobijene 26. januara od SAD i NATO na zahtev Moskve da se pruže bezbednosne garancije, prenosi RIA Novosti.

„Jasno je, obavestio sam i premijera o tome, da je fundamentalna ruska zabrinutost ignorisana. Nismo videli adekvatno razmatranje naša tri ključna zahteva“, rekao je Putin.

U glavne ruske zahteve Putin je uvrstio sprečavanje širenja NATO, odbijanje razmeštanja sistema udarnog naoružanja u blizini ruskih granica, kao i vraćanje vojne infrastrukture Severnoatlantskog saveza u Evropi u stanje iz 1997. godine.

Odnosi Rusije i Zapada su poslednjih meseci eskalirali jer Vašington i Brisel optužuju Kremlj da priprema „invaziju“ na Ukrajinu, uporedo jačajući zapadno vojno prisustvo u Istočnoj Evropi i preteći pooštravanjem sankcija Rusiji.

Moskva odbacuje sve optužbe i podseća da Kijev ne poštuje sporazume iz Minska jer je polovinu pripadnika svojih oružanih snaga resporedio na istok blizu linije razdvajanja i dozvolio da se iz zabranjenog oružja otvara vatra na jedinice milicija.

Kremlj je više puta ponovio da je cilj priče o ruskoj agresiji na Ukrajinu da se dovedu strane trupe blizu ruskih granica, da se u Ukrajinu „upumpava“ oružje i da se na taj način ta zemlja gura u vojne avanture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.