U trendu

Putin: Treba raditi s talibanima, Avganistanu potreban mir

MOSKVA – Avganistanka vlada koju su formirali talibani nije reprezentativna i inkluzivna, ali je od suštinske važnosti da se radi sa njima, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na zajedničkom sastanku lidera Ugovora o kolektivnoj bezbednosti organizacija (ODKB) i Šangajske organizacije za saradnju.

Putin je takođe rekao da mnogi građani Avganistana beže iz svoje otadžbine i da se nada da to neće biti „višemilionski egzodus“, piše Tas s.

„Talibanski pokret, koji je zapravo postao jedna zemlja, formirao je svoju vladu, koja je preuzela odgovornost za budućnost Avganistana. Ovo je privremena vlada, a kao što i sami talibani kažu to se zaista ne može nazvati reprezentativnom“, rekao je Putin.

Međutim, čini se da je potrebno raditi sa talibanima, a što se tiče priznanja, Putin se složio da je potrebno koordinirati stav po tom pitanju.

Prema njegovim rečima, bilo bi optimalno podsticati dijalog „kroz mehanizam proširene trojke o Avganistanu i taj posao je već u toku“.

Osim toga, Putin je izrazio uverenje da su ODKB i SCO zainteresovani da „pomažu Avganistancima da konačno postignu mir i stabilnost“.

„Mi smo, naravno, duboko zainteresovani da Avganistan uspe kao nezavisna, neutralna, ujedinjena i demokratska država, osobođena od terorizma, rata i droge, koja će živeti u miru i saglasnosti sa susedima“, rekao je Putin.

U tom kontekstu, nastavio je, uspostavljanje održivog dijaloga sa Avganistanom, uz učešće svih etničkih, verskih, a posebno političkih grupa je posebno važno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar