U trendu

Putin: Zapad koristi migrantsku krizu da pritisne Minsk

MOSKVA, 18. novembra (Tanjig) – Zapadne zemlje koriste migrantsku krizu da bi izvršile pritisak na Minsk i kao novi razlog za tenzije, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na proširenoj sednici odbora ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Ne može proći nezapaženo da zapadne zemlje koriste migrantsku krizu na belorusko-poljskoj granici kao novi razlog za napetost u nama bliskom regionu, kao i za vršenje pritiska na Minsk. Istovremeno, oni zaboravljaju svoje obaveze na humanitarnom planu“, poručio je Putin, a prenosi ruska agencija TAS S.

Napominje da Zapad ne shvata dovoljno ozbiljno upozorenja Rusije da ne prelazi njene „crvene linije“ i da Moskva mora da dobije ozbiljne bezbednosne garancije od Zapada, prenosi agencija Rojters.

Putin je rekao i da pregovori o rešavanju sukoba u istočnoj Ukrajini idu ka ćorsokaku.

Ruski predsednik je, kako prenosi TAS S, opisao odnose Rusije sa Sjedinjenim Državama kao „nezadovoljavajuće“, ali je rekao da je Moskva otvorena za dijalog i da je njegov junski samit sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom otvorio prostor za poboljšanje odnosa.

„Da, u mnogim bilateralnim i međunarodnim pitanjima naši interesi, ocene, stavovi se zaista razlikuju, kao što svi dobro znaju, ponekad radikalno“, rekao je Putin u obraćanju zvaničnicima u Moskvi i ponovio: „otvoreni smo za kontakte i razmenu mišljenja, kao i konstruktivan dijalog“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.