U trendu

Putin: Zapad saterao sebe u zamku, pokušava da obuzda Rusiju

MOSKVA – Zapad je saterao sebe u zamku, jer nije mogao da predvidi tendencije koje će doprineti slabljenju njegove globalne dominacije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski lider je danas u sedištu Ruske spoljnoobaveštajne službe (SVR) prisustvovao obeležavanju stogodišnjice ruske tajne obaveštajne službe i tom prilikom istakao da je prioritet službe strateška prognoza razvoja međunarodnih procesa, preneo je Sputnjik.

On je ocenio da je u svetu mnogo istomišljenika koji žele da idu svojim putem, samo se boje da dignu glavu i pričaju o tome naglas.

„Zapad pokušava da ignoriše realnost koja mu ne odgovara, kao i formiranje multipolarnog svetskog poretka. Neusmnjivo je da ne može potpuno da ignoriše te objektivne tendencije. Ali u praksi je njegova politika rukovođena jednim ciljem – svim sredstvima sačuvati sopstvenu dominaciju“, rekao je Putin.

On je dodao da dogmatizam, teret prošlosti i nespremnost za suočavanje sa istinom neizbežno povećavaju rizik od daljih nepromišljenih impulsivnih akcija Zapada.

Putin je ocenio da Zapad danas cinično koristi milione stanovnika Ukrajine kao potrošni materijal u svojim geopolitičkim igrama i pokušajima obuzdavanja Rusije i da se u „američkom“ svetu prava svih ostalih jednostavno gaze.

Dodao je da pokušaji obuzdavanja Rusije nisu ništa drugo nego želja da se ne dozvoli Rusiji da se razvija potrebnim tempom i na osnovu tradicionalnih vrednosti koje su joj neophodne.

„Kakvo je to obuzdavanje? To je jednostavno borba protiv Rusije“, zaključio je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar