U trendu

Putin: Zapadne sankcije nisu uspele da podele rusko društvo

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas u Moskvi da zapadne zemlje, uvođenjem sankcija Rusija zbog ukrajinske krize, nisu uspele da podele rusko društvo i postignu svoj cilj.

Putin je na sastanku ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da „Zapad želi da kazni Rusiju zbog njene nezavisne politike“.

Reagujući na produžetak evropskih sankcija Rusiji i pretnje SAD uvođenjem novih, on je rekao da Rusija „ne očekuje da njeni geopolitički protivnici revidiraju svoje neprijateljske mere u skorijoj budućnosti“.

Na sastanku Saveta za bezbednost razmotrena je mogućnost uvođenja „selektivnih mera odmazde protiv određenih zapadnih zemalja, među kojima je Finska“.

Finska je nedavno odbila vizu predsedniku donjeg doma ruskog parlamenta – Dume, Sergeju Nariškinu, koji je se nalazi na spisku ruskih zvaničnika pod sankcijama Evropske unije (EU) i koji je trebalo da prisustvuje sastanku OEBS-a u Helsinkiju.

Rusija bi mogla da ukine povoljne uslove finskim trgovcima drva, ocenila je agencija AP.

Putin je rekao da bi njegova zemlja trebalo da uvede „dodatne sistematske mere u nekim ključnim sektora“, ne precizirajući u kojim ni protiv kojih zemalja bi te mere bile uvedene.

Međutim, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev okrivio je SAD za ukrajinsku krizu.

„SAD su inicirale sva ova dešavanja u Ukrajini. Inicirale su ulične proteste i postavile sadašnje vlasti“, rekao je Patrušev, dugogodišnji Putinov poručnik i veteran bivše ruske obaveštajne službe KGB.

Prema njegovim rečima, rešavanje konflikta u istočnoj Ukrajini „u potpunosti zavisi od SAD“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.