Putinov protivkandidat na izborima – žena?

Protivnik Vladimira Putina na predsedničkim izborima 2018. godine mogla bi da bude žena, piše list „Vedomosti“.

Prema izvorima lista u administraciji predsednika i stručnjacima koji su joj bliski, razmatra se pet ili sedam kandidata, među kojima su tri članovi Pravedne Rusije: predsednik Socijaldemokratskog saveza žena Rusije Natalija Velika, vođa Nacionalnog roditeljskog odbora Irina Volinjec i član centralnog saveta partije Irina Peteljajeva.

Drugi izvor naziva idealnom varijantom televizijsku spikerku Kseniju Sobčak. „Idealna opcija je Ksenija Sobčak koja prikazuju sliku moderne mlade žene koja bi želela da ide u politiku… Pametna, svetla, zanimljiva, ali nije sasvim u skladu sa imidžom tipične ruske žene, pitanje je da li će ona hteti“, ispričao je izvor.

Komentarišući izveštaj „Vedomosti“ Sobčakova je rekla da se iznenadila što je nisu pitali o tome. Ona je naglasila da list „nije smatrao za nužno da od nje dobije bar neki komentar“ i rekla je za sebe da je nezavisna osoba koja nema nikakve veze sa predsedničkom administracijom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe je komentarisao izveštaj „Vedomosti“ o mogućem učešću ženskog kandidata na predsedničkim izborima 2018. godine. On je rekao da se u Kremlju „nije razmišljalo o tome“.

Administracija predsednika još uvek nije dala odgovor na pitanje učešća Putina u kampanji 2018. godine, prenosi Sputnjik.

Žene su do sada dva puta bile kandidati za predsednika: 2000. godine aktuelna predsedavajuća Centralne izborne komisije Ela Pamfilova (Građansko dostojanstvo) dobila je 1,01 odsto glasova, a 2004. godine Irina Hakamada (Savez desničarskih snaga) — 3,84 odsto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.