U trendu

Rabin EJZ pozvao Fajon da vrati kuću u kojo je sedište SD

LJUBLJANA – Rabin Menahem Margolin, predsednik Evropske jevrejske zajednice, pozvao je predsednicu SD i evroparlamentarku Tanju Fajon da ispravi istorijsku nepravdu i Slovenačkoj jevrejskoj zajednici vrati zgradu u kojoj je sedište stranke na čijemj je čelu.

U pismu rabina, koje je objavio slovenački portal SiOL, on podseća da je zgradu u Levstikovoj ulici u Ljubljani, u kojoj je sedište stranke SD, sagradio je jevrejski trgovac Felik Mosković, koji je odveden u koncentracioni logor Aušvić tokom 1943. sa porodicom, odakle se nikada nisu vratili.

Nakon njihove smrti, kuća je, kako kaže, „prodata pod sumnjivim uslovima“, nacionalizovana i ranije su je koristili visoki zvaničnici nekadašnje Komunističke partije Jugoslavije.

Vraćanje pomenute kuće Jevrejskoj zajednici bila bi, kaže, „pravilna, poštena i moralna odluka“ o kući Moškovića i ispravila bi „istorijsku nepravdu“.

Dodao je da se nadaju da će SD prepoznati „simboličnu i emocionalnu neodrživost statusa kvo“ i da će pokušati da zajednički dođu do rešenja, preneo je slovenački portal 24ur.

Iz SD su objasnili da su do kuće, koja je ranije bila u vlasništvu slovenačke države, došli ugovorom o zameni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.