U trendu

Radnici pristaništa u Haifi i Ašdodu pridružili se generalnom štrajku

JERUSALIM – Luke u izraelskim gradovima Haifi i Ašdodu danas su saopštile da su obustavile rad zbog štrajka radnika, koji protestuju zbog sporne reforme pravosuđa u toj zemlji.

Kako prenosi Rojters, vodeći izraelski sindikat Histadrut najavio je generalni štrajk, koji će navodno potrajati sve dok premijer Benjamin Netanijahu ne povuče reformu.

I lanac restorana brze hrane MekDonalds saopštio je na Tviteru da svi restorani te franšize stupaju u generalni štrajk.

„Očigledno je da se sada radi o političkom opstanku izraelskog premijera Benjamina Netanjahua“, rekao je za Bi-Bi-Si viši naučni saradnik Izraelskog instituta za demokratiju, Juval Šani.

On je ocenio da je premijer izraela „osuđen na propast ako povuče reformu, ali je takođe osuđen na protest i ako je sprovede“.

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je jutros vladajuću koaliciju da smesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta u toj zemlji, preneo je „Džeruzalem post“.

„Tajms of Izrael“ je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je Netanjahu smenio ministra odbrane Joava Galanta u nedelju uveče.

Galant je smenjen dan nakon što je pozvao vladu da zaustavi reformu sudstva, navodeći kao razlog sve veći razdor u narodu i pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je u nedelju na ulice gradova širom zemlje, u znak protesta zbog odluke Netanijahua da smeni Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog zakona o reformi pravosuđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.