U trendu

Radunović: Đukanović povredio Ustav i doveo zemlju u veliku krizu

PODGORICA – U Skupštini Crne Gore u toku je rasprava o Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsednik Crne Gore povredio Ustav, koji je podneo 41 poslanik, a poslanik DF Stevan Radunović je obrazlažući ovaj predlog rekao da je neimenovanjem Miodraga Lekića za mandatara Milo Đukanović doveo zemlju u veliku krizu.

U Predlogu za pokretanje postupka navodise da je Đukanović povredio Ustav, jer nije predložio mandatara, iako mu je to ustavna obaveza i na konsultacije za mandatara nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Predlog je u Skupštini obrazložio Slaven Radunović, poslanik Demokratskog fronta.

Radunović je rekao da je odluka Đukanovića da ne da mandat Miodragu Lekiću (Demos) izazvao domino efekat i doveo Crnu Goru u veliku krizu, koja je u međuvremenu izgubila i funkcionalni Ustavni sud.

„Onda je Đukanović u svojstvu predsednika DPS-a onemogućio da se izaberu sudije Ustavnog suda, kako bi produbio krizu u Crnoj Gori. Zbog toga smatram da je neophodno da se usvoji ova inicijativa u parlamentu i da se Ustavni sud, čim bude u punom sastavu, izjasni o njo“, rekao je Radunović, prenele su podgoričke Vijesti.

Kazao je da je svestan da čim dođe ova inicijativa na red da se o njoj izjasni Ustavni sud, isteći mandat aktuelnom predsedniku, ali je, istakao je, vrlo bitno iz simboiličkih razloga da se vidi da je povredio Ustav i da on stoji iza čitave trenutne ustavne krize.

„Ovo je, ja bih rekao, krivično delo u produženom trajanju, na različite načine“, kazao je Radunović, koji tvrdi da je od prvog momenta kasna namera Đukanovića bila onemgućavanje strankama pobednicima izbora iz avgusta 2020. da preuzmu vlast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.