U trendu

RAF presreo ruske bombardere, Moskva objasila svoje poteze

LONDON – Borbeni avion Tajfun britanske kraljevske flote otpratio je ruski avion Tupoljev-160 klase strateški bombarder u petak, saopštio je Rojal er fors (RAF).

„Brzom reakcijom RAF, avioni tipa Tajfun su uzletili iz vazdušnih baza Losimut i Koningsbi i odgovorili su ruskom Tu-160, koji se približavao britanskom vazdušnom prostoru, a sve je urađeno u koordinaciji sa nekoliko saveznika NATO“, objavio je RAF na Tviteru.

Prema britanskom ministarstvu odbrane, dva ruska aviona nisu ušla u britanski vazdušni prostor.

Ranije u petak, holandsko ministarstvo odbrane objavilo je da su dva belgijska borbena aviona tipa F-16 presrela ruske bombardere Tu-160.

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji je saopštila da u poslednje vreme britanski političari i vojska često navode Rusiju kao pretnju da bi opravdali povećanje budžeta za odbranu i vojno prisustvo Britanije u drugim regionima, preneo je TAS S.

Ruske diplomate su takođe ukazale na to da brojni britanski avioni koji presreću ruske avione predstavljaju neopravdano trošenje materijalnih i ljudskih sredstava, koji stvaraju dodatne rizike za civilnu avijaciju.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ruska strateška bombardera Tu-160 održala 15-časovni let iznad neutralnih voda u Barencovom, Norveškom i Severnom moru, a pratili su ih povremeno borbeni avioni RAF.

Ruska vojna agencija je naglasila da posada regularno obavlja letove iznad neutralnih voda Arktika, severnog Atlantika, Crnog i Baltičkog mora, kao i iznad Pacifika.

„Svi letovi Ruske ratne vazdušne flote se izvode uz striktno poštovanje međunarodnih pravila oko korišćenja vazdušnog prostora“, naglasilo je rusko ministarstvo odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.