U trendu

Rafensperger: Tramp tražio da poništim njegov izborni poraz

VAŠINGTON – Bred Rafensperger, najviši republikanski izborni zvaničnik Džordžije, izjavio je „da je pod pritiskom Bele kuće“ i u suprotnosti sa sopstvenim opredeljenjem prihvatio telefonski poziv Donalda Trampa, u kojem je predsednik „tražio poništavanje svog izbornog poraza“ u toj američkoj saveznoj državi.

„Nisam smatrao da bi bilo prikladno razgovarati sa predsednikom, ali je on insistirao. Pretpostavljam da su članovi njegovog kabineta vršili pritisak na nas. Želeli su da razgovaramo”, rekao je Rafensperger televiziji Ej-Bi-Si.

Rafensperger i njegov glavni savetnik su, u višesatnom razgovoru, odbacili Trampove tvrdnje o izbornoj prevari.

„Prihvatili smo poziv i obavili razgovor. Uglavnom je on govorio, a mi smo slušali”, rekao je Rafensperger, preneo je Glas Amerike.

„Želim da istaknem da su podaci kojima razpolaže (Tramp) sasvim pogrešni. Govorio je o stotinama preminulih ljudi za koje je registrovano da su glasali. Mi smo pronašli dvoje. To je jedan od primera netačnih podataka kojima raspolaže”, ukazao je Rafensperger.

Tramp je u telefonskom razgovoru u subotu od Rafenspergera tražio da, kako se odlazeći predsednik izrazio, pronađe dovoljno glasova kako bi bio poništen njegov poraz na predsedničkim izborima u Džordžiji, čuje se na snimku do kojeg su došli pojedni američki mediji, dodaje VOA.

„Vašington post“ piše da je tokom razgovora Tramp na smenu laskao, molio i pretio Rafenspergeru neodređenim krivičnim posledicama, u pokušaju da promeni ishod izbora.

Vest o Trampovom razgovoru sa Rafenspegerom odmah su kritikovale demokrate u Kongresu, među kojima je Adam Šif, predsedavajući odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, prenosi VOA.

„Trampov prezir prema demokratiji je ogoljen. Ponovo. Snimljen.
Vršenje pritiska na izbornog zvaničnika da ‘pronađe’ glasove da bi mogao da pobedi je potencijalno krivično delo, i još jedna flagrantna zloupotreba moći od strane korumpiranog čoveka koji bi bio despot da smo mu dozvolili. Nećemo mu dozvoliti“, napisao je Šif na Tviteru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.