U trendu

Raketa iz Gaze pala kraj grada posle posete Netanjahua

 Raketa ispaljena iz pojasa Gaze je danas, ne pričinivši štetu, pala kraj grada Berševe na jugu Izraela, odmah posle posete premijera Benjamina Netanjahua, javljaju izraelski mediji.

Izraelci danas glasaju na četvrtim parlamentarnim izborima za manje dve godine, a pobeda bi Netanjahuu značila politički opstanak jer se izbori smatraju referendumom o njegovoj vladavini, dok ankete ukazuju da će izborna trka biti tesna.

Očekuje se da će rezultat izlaznih anketa biti objavljen posle završetka glasanja u 22 sata po lokalnom vremenu (21 po srednjevropskom), a zvaničan konačan ishod izbora bi mogao biti poznat tek kroz nekoliko dana.

Povodom današnjeg napada na Berševu, mediji podsećaju da su ekstremisti iz Gaze i ranije ispaljivali rakete kada je Netanjahu dolazio na jug Izraela.

U septembru 2019. godine Islamski džihad je ispalio raketu u pravcu mesta gde je Netanjahu bio na izbornom mitingu, zbog čega je hitno evakuisan.

Dva meseca kasnije izraelska vojska je izvela ciljanu operaciju u kojoj je poginuo Baha Abu al-Ata, komandir Islamskog džihada za koga se verovalo da je odgovoran za raketiranje.

Posle ciljanog ubistva svog komandira, Islamski džihad je ispalio stotine raketa na Izrael, a izraelska vojska odgovorila bombardovanjem te palestinske teritorije s dva miliona stanovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.