U trendu

Rat u Ukrajini plaća nesrećni narod, a ne hipsteri u NY ili botati Rusi

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je danas da sa nevericom i strahom prati rat u Ukrajini, čiju cenu plaća „nesretni narod“, a ne „hipsteri u Njujorku ili bogati Rusi“.

Ukazujući da će za dva dana biti godišnjica rata, Milanović kaže da prosto ne može a veruje da se to događa i da ide u pravcu u kome ide.

Podsetio je i da on godinu dana govori o tome ko je odgovoran za taj sukob i ko je šta trebalo da napraviti, te dodao da od sada to više neće činiti.

Dotakao se i izjave Rona DeSantisa, republikanskog guvernera Floride koji se smatra jednim od najizglednijih protivkandidata bivšem predsedniku Donaldu Trampu za nominaciju stranke za nadolazeće predsedničke izbore.

Milanović je rekao da je DeSantis kritikovao američkog predsednika Bajdena, koji je u ponedeljak posetio Kijev, a u utorak Varšavu i dodao da je ovaj republikanac strah od Rusije u NATO državama proglasio neutemeljenim jer se Rusija pokazala „vojnom silom trećeg reda“.

Za demokratskog šefa države rekao je da je zabrinut za granice na drugom kraju sveta, a nije „učinio ništa za bezbednost“ američke granice.

Upitao je šta je zaključak i istakao da on to sugeriše sve vreme ukrajinskog sukoba, iako je predsednik male Hrvatske, u nadi da ć se stvar zaustaviti, jer je sve opasno i nekontrolisano.

Za DeSantisa je rekao da je jedan od naviše pozicioniranih Amerikanaca, koji, kako je rekao, ima debelo uporište, ali ne u establišmentu, već u biračkom telu.

Ponovio je da je sukob u Ukrajini i „američki rat, kao što je ruski“ te da će se dogovor na kraju postići između Vašingtona i Moskve.

„Cenu ne plaćaju šminkeri na Floridi, hipsteri u Njujorku, niti bogati Rusi još uvek, ne oni najbogatiji, nego plaća taj nesretni narod i mi koji se tresemo“, rekao je Milanović, preneo je hrvatski portal Index.

Rekao je i da su „neki ljudi u Evropi“ sukobu u Ukrajini prišli s „totalnim nabojem emocija i mržnje“.

Za hrvatskog šefa diplomacije i premijera Andreja Plenkovića, u kontekstu hrvatskog pridruživanja proizvodnji streljiva za Ukrajinu rekao je da „znaju potrebe ukrajinske vojske“, ali ne i hrvatske, „jer ih se to ne tiče“.

Ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman je ove sedmice komentarisao Milanovićevu izjavu da Hrvatska stoji katastrofalno po pitanju zaliha streljiva, rekavši da je on to govorio „onako, lakonski“.

Milanović je s tim u vezi upitao odakle se ministar razume u to.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar