U trendu

Razaranja Soledara otkrivena na satelitskim snimcima

SOLEDAR – Velika razaranja izazvana borbama između ruskih i ukrajinskih snaga, koje se sukobljavaju za kontrolu nad Soledarom, gradom na istoku Ukrajine, vidljiva su na objavljenim satelitskim snimcima.

Poređenje sa ranijim slikama pokazuje da se škola i nekoliko poljoprivrednih zgrada nalaze među uništenim strukturama u Soledaru, dok su krateri bombi ostavlili tragove na terenima i putevima oko grada, koji je u regionu Donjecka poznat po proizvodnji soli, preneo je Bi-Bi-Si.

Fotografije koje je objavila kompanija Makar, američka kompanija za svemirsku tehnologiju, pokazuju kako su ukrajinski rovovi u poljima oko grada bili gađani ruskom artiljerijom.

Napominje se da je veliki deo štete pričinjen poslednjih nedelja kada su ruske snage pokušale da zauzmu grad, nakon meseci u kojima nisu uspele da zauzmu nijedan ključni grad ili mesto u Ukrajini.

Vojni analitičari osporavaju strateški značaj Soledara, ali ako Rusija uspe da uspostavi punu kontrolu nad gradom, to bi bila simbolična pobeda Kremlja.

Dodaje se da je grupa Vagnerovih plaćenika u Rusiji bila u velikoj meri uključena u bitku za grad, a njen šef Jevgenij Prigožin je u jednom trenutku tvrdio da njegovi borci imaju punu kontrolu i da su samo njegove trupe učestvovale u sukobima u Soledaru.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da se teške borbe nastavljaju i da Vagnerove snage nisu imale uspeha u probijanju ukrajinske odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.