Razbijen EncroChat

Francuski i holandski pravosudni i policijski zvaničnici saopštili su danas da su razbili svetsku mrežu za šifrovanu komunikaciju EncroChat koju su isključivo koristile kriminalne organizacije, šverceri narkotika i nalogodavci i izvršioci atentata.

Predstavljena kao „potres“ za kriminalne organizacije, ta zajednička operacija je dovela do „višestrukih hapšenja“ u nekoliko evropskih zemalja i sprečila brojna krivična dela, objašnjeno je na konferenciji za novinare u Hagu, sedištu Evrodžasta (Eurojust), tela za pravosudnu saradnju evropskih zemalja.

Zajednička francusko-holandska istraga, pod okriljem Evrodžasta i uz podršku evropske policijske agencije Evropol (Europol), omogućila je poslednjih meseci da se presretne i u realnom vremenu dešifruje, bez njihovog znanja, „više od 100 miliona poruka“ koje su kriminalci širom sveta razmenjivali na EncroChatu.

Presretanje poruka je završeno 13. juna kada je mreža shvatila, prema jednoj poruci „upozorenja“ upućenoj svim korisnicima, da postoji „ilegalno infiltriranje“ državnih tela, pa se svima „savetuje“ da se otarase svojih telefona.

Prema zvaničnicima, gotovo svi korisnici ovog četa, njih 90 do 100 odsto, povezano je sa organizovanim kriminalom, a za čet je tokom 2020. korišćeno oko 50.000 telefona.

Šifrovani telefoni su otkriveni 2017. u Francuskoj prilikom operacije protiv organizovanog kriminala. Istragu je od 2018. godine vodilo specijalizovano tužilaštvo u Lilu.

Francuski zvaničnici za sada ne žele da saopšte detalje operacije koja je u toku, ali holandske vlasti navode da je ovom akcijom sprečeno na desetine nasilnih krivičnih dela, uključujući otmice, ubistva i oružane napade.

„Šokantno je videti sa kakvom lakoćom i bez ikakvih skrupula se razgovara i planiraju ova teška krivična dela“, ističu zvaničnici.

Samo u Holandiji je uhapšeno „više od 100 osumnjičenih“, zaplenjeno je „više od 8.000 kilograma kokaina i 1,2 tone metamfetamina u kristalu“, otkriveno „19 laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga“ i zaplenjeno automatsko oružje, luksuzni satovi, 25 automobila, kao i 25 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.