U trendu

Razgovarali ministri spoljnih posolva SAD i Rusije

 Državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali su kratko danas na marginama konferencije šefova diplomatija država Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) u Nju Delhiju.

Oni su se sastali prvi put u poslednjih nekoliko meseci i razgovarali oko 10 minuta.

Odnosi Vašingtona i Moskve su pogoršani, a tenzije rastu zbog spurotnih stavova o ratu Rusije protiv Ukrajine.

Američki zvaničnik koji je tražio da mu se ne objavi ime, rekao je da je Blinken saopštio Lavrovu da će SAD podržavati Ukrajinu koliko god da je potrebno za završetak rata.

On je ruskom diplomati rekao i da Rusija treba da se ponovo pridruži sporazumu novi START sa SAD o kontroli nuklearnog naoružanja iz kojeg je ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje najavio da se Moskva povlači.

Treća tačka koju je Blinken izneo Lavrovu bilia je zahtev da Moskva pusti na slobodu zatvorenog izvršnog direktora korporativne bezbednosti u Mičigenu Pola Vilana, kažnjenog u Rusiji s četiri godine zatvora pod optužbom za špijunažu.

Američki zvaničnik koji je novinarima govorio o sastanku, dodao je da je Blinken uverio Lavrova da je američka podrška Ukrajini nepokolebljiva.

Zvaničnik nije govorio o odgovoru ruskog diplomate ali je saopštio da Blinken nije stekao utisak da će u bliskoj budućnosti doći do bilo kakve promene u ponašanju Rusije.

Moskva još nije saopštila o čemu su razgovarali Blinken i Lavrov, ali je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da je Blinken tražio taj razgovor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar