U trendu

Rekordno tople novogodišnje temperature u Evropi

LONDON – Aktivisti pozivaju na brže akcije protiv klimatskih promena, a evropske vlade su na kratko odahnule zbog visokih cena gasa, nakon što su rekordno visoke zimske temperature zahvatile delove Evrope tokom novogodišnjih praznika.

Na stotinama lokacija širom Evrope zabeležene su rekordno visoke temperature, a najtoplije novogodišnje veče bilo je u Budimpešti, gde je bilo 18,9 stepeni Celzijusa, prenosi Rojters.

U Francuskoj je noć između 30. i 31. decembra bila najtoplija od kako se meri vreme, i temperatura je iznosila skoro 25 stenepi na jugozapadu zemlje, a uobičajeno prepunjena evropska skijališta bila su pusta zbog nedostatka snega.

Nemačka meteorološka služba zabeležila je temperature od preko 20 stepeni, češka televizija navela je da je na pojedinim mestima drveće počelo da cveta.

Kako navodi Rojters, naučnici još nisu adekvatno analizirali konkretne načine na koje su klimatske promene uticale na visoke zimske temperature.

„Zime u Evropi postaju toplije kao rezultat povećanja globalnih temperaura“, rekla je Freja Vamborg, naučnica iz Službe za klimatske promene Kopernikus Evropske unije.

Naučnici predviđaju da sledi još jedna godina prepuna ekstremnih vremenskih događaja, za koje se smatra da su direktno povezani sa globalnim zagrevanjem, uključujući smrtonosne toplotne talase u Evropi i Indiji, i poplave u Pakistanu, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar