U trendu

Renci protiv premijera

RIM – Već sedmicama sukob lidera stranke Italija Viva Matea Rencija i premijera koalicione vlade Dzuzepea Kontea je glavna politička tema u Italiji, piše list Il Fato Kotidijano.

Pred današnji, prema oceni medija, odlučujući sastanak stranaka koje čine koalicionu vladu, uključujući i partiju Italija Viva, njen lider Renci putem medija nastavlja da ucenjuje premijera.

„Ili promene koje zahtevamo ili nova vlada, to jest novi premijer“, najnoviji je izazov Rencija.

Sukob je u vezi sa raspodelom novca iz takozvanog Plana obnove za koji je Italija dobila od Evropske Unije 209 milijardi evra za obnovu od štete nastale pandemijom kovida19.

Ali, da bi taj novac stigao mora što pre parlament da odobri dugoročni plan reformi što je preduslov za korištenje novca iz Plana obnove.

Na ultimativne zahteve Matea Rencija, vlada je već dva puta modifikovala raspodelu novca iz tog fonda, ali sudeći po pretnjama, Renci i dalje nije zadovoljan.

„Čini se da premijer želi da u parlamentu traži odobrenje za svoj predlog. Ako ne bude imao dovoljno glasova, onda nema durgog izbora već praviti novu vladu“, ponovio je po ko zna koji put svoju pretnju Mateo Renci.

Bivši italijanski premijer Masimo D’Alema je u intervjuu za list La Republika rekao da je nezamišlivo da nekome pada na pamet da obori najpopularnijeg premijera, Koneta, da bi učinio uslugu najnepopularnijem, Renciju.

Kada je ovo rekao D’Alema je imao na umu rezultate ispitivanja javnog mnenja koji su pokazali da je Dzuzepe Konte najpopularniji italijanski premijer u poslednjih 20 godina, a da je Mateo Renci na dnu lestvice, kao lider male partije koja ima podršku samo 3 odsto biračkog tela.

Konte je omiljen ne samo u Italiji već i veoma cenjen u međnarodnim institucijama i što je veoma važno uvažen je partner u Evropskoj Uniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.