U trendu

Republika:Težak antisemitski incident na prezentaciji knjige

RIM – Dnevni list La Republika piše o teškom slučaju antisemitizma, koji se dogodio u toku onlajn prezentacije knjige “Generacija pustinje” novinarke i književnice Lije Taljakoco.

Zbog restriktivnih anti kovid mera predstavljanje knjige obavljeno onlajn putem platforme Zum i upravo kada je autorka počela da govori na onlajn prezentaciju je upala grupa koja je urlala “smrt Jevrejima”, “sve ćemo vas spaliti” “Jevreji napolje”, “Vratio se nacizam”, a dok su urlali na ekranu su prikazivali uvelićanu sliku Hitlera.

Reč je, kao piše list, o organizovanom, agresivnom i opasnom incidentu koji istražuje policija zadužena za sajber kriminal.

Članovi porodice autorke knjige su rimski Jevreji koji su u toku Drugog Svetskog rata, u poznatom slučaju racije u jevrejskom getu 1943 godine, završili u koncentracionom logoru Aušvic. Tada su nacisti i italijanski fašisti zarobili i deportovali u nemačke koncentracione logore 1259 osoba, među kojima žene i 207 dece. Od ukuponog broja deportovanih preživelo je samo 16 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.