U trendu

Rešavanje krize u 17 tačaka

Učesnici samita o zapadnobalkanskoj izbegličkoj ruti usaglasili su u Briselu konkretne operativne mere za rešavanje izbegličke krize koje mogu da počnu da se primenjuju već danas, saopšteno je posle sastanka.

Akcioni plan od 17 tačaka predviđa stalnu razmenu informacija i efikasnu saradnju, ograničavanje sekundarnog kretanja izbeglica i migranata i pružanje zaštite i smeštaja.

Predviđeno je takođe zajedničko upravljanje migracionim tokovima, upravljanje granicama i borba protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, kao i informisanje izbeglica i migranata o njhovim pravima i obavezama i nadgledanje primene svih dogovorenih mera.

U trećoj tački koja govori o ograničavanju sekundarnog kretanja navodi se da će „u postojećim okolnostima, obeshrabrivati  kretanje izbeglica i migranata na granicu druge zemlje regiona. Politika preusmeravanja izbeglica bez prethodnog obaveštavanja susedne zemlje nije prihvatljiva. To bi trebalo da važi za sve zemlje duž rute“.

Potpisnice su se obavezale da će pomoći svima kojima je pomoć potrebna i kada je prikladno, pokrenuti Mehanizme EU za civilnu zaštitu. Tako bi se obezbedilo dovoljno privremenog smeštaja duž zapadnobalkanske rute, navodi se smernicama.

Države se u jedanaestoj tački obavezuju na „jačanje nacionalnih i koordiniranih napora za brzo vraćanje migranata kojima nije potrebna međunarodna zaštita, uz puno poštovanje njihovog digniteta i ljudskih prava“.

Na sastanku su učestvovali lideri Albanije, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Rumunije, Srbije i Slovenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.