U trendu

Rim pozdravio prvu ženu saobraćajca koja stoji na „podijumu“

RIM – Rimljani su sa radošću dočekali povratak saobraćajnog policajca sa tradicionalnim belim rukavicama koji stoji na „podijumu“ Trga Venecija (Piaža Venezia) i usmerava vozila koja dolaze iz tri pravca.

Pozdravili su i svojevrstan radikalan zaokret, pošto je ove nedelje na tom mestu debitovala Kristina Korbuči, prva žena kontrolor saobraćaja koja je ikada stajala na toj platformi, piše britanski Gardijan.

„Mislim da je fantastično i da je krajnje vreme. Nadam se da je dobro plaćena“, rekla je Đulijana Kacaroli dok je juče gledala kako saobraćajni policajci menjaju smenu.

Kacaroli je povratak legendarnih „viđili“ (saobraćajnih službenika), koji su simbol italijanske prestonice koliko i Koloseum, opisala kao „podsetnik na lepa vremena“.

Platforma je prvi put uvedena krajem 20-ih godina prošlog veka kao način da kontrolori saobraćaja postanu vidljiviji, dok istovremeno usmeravaju saobraćaj na obično haotičnom trgu.

Tada su postolje izrađivali od drveta i policajci su ga na početku smene nosili na trg.

U današnje vreme, platforma se izdiže iz kaldrme pritiskom na prekidač, i oko šest ili sedam saobraćajnih policajaca u smenama izlazi na „podijum“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar