U trendu

Rio: Najmanje 8 ubijenih tokom intervencije vojske i policije

RIO DE ŽANEIRO – Tokom intervencije brazilske policije i vojske u siromašnoj četvrti Rio de Žaneira danas je poginulo najmanje osam osoba, a više stanovnika ovog dela grada protestovalo je zbog operacije.

Akciju u faveli Vila Kruzeiro koordinirali su brazilska saobraćajna i vojna policija, a policajci su zaplenili automatsko oružje, pištolje, granate i više kilograma droge, navodi se na Tviter stranici vojne policije, prenosi AP.

Lokalni mediji izvestili su da je više desetina škola i nekih zdravstvenih ustanova zatvoreno zbog pucnjave.

Saopšteno je i da je grupa stanovnika ove četvrti protestovala zbog policijske operacije i zahtevala da vide tela ubijenih.

Današnja akcija je sprovedena u potrazi za kriminalcima iz drugog dela grada, Žakerzinja, navodi se na Tviter nalogu policije.

Žakarezinjo je susedna favela u kojoj je država pokrenula takozvanu inicijativu „Integrisani grad“, koja nastoji da povrati teritoriju koju kontrolišu bande, a takođe je mesto gde je tokom prošlogodišnje racije poginulo više od dvadeset osoba, navodi AP.

Ranije ovog meseca brazilski Vrhovni sud doneo je odluku kojom se nalaže vladi države Rio de Žaneiro da preduzme mere u cilju smanjenja policijskih ubistava i kršenja ljudskih prava, sa obavezom da izradi plan za tu strategiju u roku od 90 dana.

Sud je takođe naložio da je upotreba vatrenog oružja dozvoljena samo u situacijama kada su iscrpljena sva druga sredstva i kada je to neophodno za zaštitu života, a policija ima rok od 180 dana da na svoje uniforme i vozila ugradi uređaje za audio i video snimanje, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar