U trendu

Rivlin pred nemačkim poslanicima o Holokaustu

BERLIN – Prvi put u poslednjih deset godina jedan izraelski predsednik pridružio se nemačkim poslanicima u obeležavanju Holokausta i 75 godina od oslobođenja Aušvica.

Ruven Rivlin obratio se poslanicima Donjeg doma parlamenta kojima je govorio o žrtvama Holokausta, a pre njega to je učinio samo bivši predsednik Šimon Peres 2010. godine, prenosi Dojče vele.

Tokom te posebne sednice, u Skupštini su bili i poslanici desničarske Alternative za Nemačku (AfD), koji stalno kritikuju nemačku kulturu sećanja.

Obraćajući se poslanicima, Rivlin je rekao da su Nemačka i Izrael partneri.

„Zajedno se zalažemo za svoje vrednosti – protiv antisemitizma i ksenofobije i protiv razaranja. Ružan i ekstremni antisemitizam lebdi nad celom Evropom“, rekao je Rivlin i dodao da kontinent „posećuju duhovi prošlosti“.

Rivlin je deo govora posvetio i kritici Irana, navodeći da je ta zemlja pretnja za mir u svetu.

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer nazvao je Holokaust delom nemačkog identiteta.

„Holokaust je deo nemačke istorije i identiteta. Nemačka mora da ostane oprezna u zaštiti sećanja na prošlost. Zli duhovi prošlosti ponovo se javljaju. Štviše, oni svoje etnonacionalističko, autoritarno razmišljanje smatraju vizijom. Nećemo zaboraviti šta se desilo niti šta se tek može dogoditi“, rekao je Štajnmajer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.