U trendu

Rjabkov: Apsolutni je imperativ da se NATO ne širi na istok

ŽENEVA – Na razgovorima između ruske i američke delegacije u Ženevi govorilo se o bezbednosnim garancijama koje traži Moskva za neširenje NATO na istok, a šef ruske delegacije Sergej Rjabkov rekao je večeras da je to apsolutni imperativ.

On se danas susreo sa američkom delegacijom koju je predvodila zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i preneo je da se govorilo i o Ukrajini, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ruske diplomate su dale uveravanja američkim kolegama da ne postoje planovi da se napadne Ukrajina, tako da se scenario o eskalaciji ne dovodi u pitanje.

Rjabkov je ocenio da kod Amerikanaca nije video razumevanje za važnost pitanja koje je postavila ruska strana.

On je poručio kako želi da veruje da će u „krugu NATO“ biti razumevanja za rešavanje ruskih pitanja, ali je upozorio da će biti velika greška ako se Alijansa ne nađe sa Rusijom na pola puta, te da će to biti štetno za evropsku bezbednost.

„Razgovori su bili teški, vrlo profesionalni, duboki, konkretni, bez pokušaja da se stvari ulepšaju, da se izbegnu nezgodna pitanja“, otkrio je Rjabkov.

Posle svega, dodao je, „poslovni, profesionalni razgovor daje za pravo optimističnijem pogledu na stvari“.

„Prezentovali smo Amerikancima do detalja logičan i suštinski deo naših predloga, objasnili zbog čega je apsolutni imperativ da dobijemo pravno obavezujuće garancije da se NATO neće širiti na istok i zašto SAD ne smeju da postave oružje u blizini ruskih granica, a koje može da pogodi našu teritoriju“, naglasio je on.

Rjabkov je pozvao SAD da preuzmu maksimalnu odgovornost u ovom trenutku.

„Rizik povezan sa mogućim povećanjem eskalacije sukoba se ne može potceniti“, zaključio je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar