U trendu

Rjabkov: Apsolutni je imperativ da se NATO ne širi na istok

Ĺ˝ENEVA – Na razgovorima izmeÄ‘u ruske i ameriÄŤke delegacije u Ĺ˝enevi govorilo se o bezbednosnim garancijama koje traĹľi Moskva za neširenje NATO na istok, a šef ruske delegacije Sergej Rjabkov rekao je veÄŤeras da je to apsolutni imperativ.

On se danas susreo sa ameriÄŤkom delegacijom koju je predvodila zamenica ameriÄŤkog drĹľavnog sekretara Vendi Ĺ erman i preneo je da se govorilo i o Ukrajini, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim reÄŤima, ruske diplomate su dale uveravanja ameriÄŤkim kolegama da ne postoje planovi da se napadne Ukrajina, tako da se scenario o eskalaciji ne dovodi u pitanje.

Rjabkov je ocenio da kod Amerikanaca nije video razumevanje za vaĹľnost pitanja koje je postavila ruska strana.

On je poruÄŤio kako Ĺľeli da veruje da će u „krugu NATO“ biti razumevanja za rešavanje ruskih pitanja, ali je upozorio da će biti velika greška ako se Alijansa ne naÄ‘e sa Rusijom na pola puta, te da će to biti štetno za evropsku bezbednost.

„Razgovori su bili teški, vrlo profesionalni, duboki, konkretni, bez pokušaja da se stvari ulepšaju, da se izbegnu nezgodna pitanja“, otkrio je Rjabkov.

Posle svega, dodao je, „poslovni, profesionalni razgovor daje za pravo optimistiÄŤnijem pogledu na stvari“.

„Prezentovali smo Amerikancima do detalja logiÄŤan i suštinski deo naših predloga, objasnili zbog ÄŤega je apsolutni imperativ da dobijemo pravno obavezujuće garancije da se NATO neće širiti na istok i zašto SAD ne smeju da postave oruĹľje u blizini ruskih granica, a koje moĹľe da pogodi našu teritoriju“, naglasio je on.

Rjabkov je pozvao SAD da preuzmu maksimalnu odgovornost u ovom trenutku.

„Rizik povezan sa mogućim povećanjem eskalacije sukoba se ne moĹľe potceniti“, zakljuÄŤio je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.